Brrrr.... das koud!

Waar Susanne jullie heeft achtergelaten zijn wij uiteraard verder gegaan, véél verder! Voor diegenen die geen zin hebben in flinke lappen tekst zal ik hierbij alvast de samenvatting geven, wij hebben het freakin' koud! Voor diegene die wat meer tijd en zin hebben is hier een wat uitgebreidere versie.

Zoals aangegeven aan het einde van het laatste verhaaltje zijn wij voor dag en dauw vertrokken op zoek naar een levensgroot klei leger, voor sommigen bekend als ‘The Terracotta Warrior Army'. Om hier te komen moesten wij vooraf een aanbetaling doen bij een Chinese touroperator in het centrum van Xi'an. Hier konden wij kiezen uit twee opties, één met stops bij allerlei belangrijke bezienswaardigenheden onderweg of één zonder stops. Naïef als wij zijn besloten wij de eerste variant te nemen en mijn god wat hebben wij hier een spijt van gehad. Niet omdat de stops niet interessant genoeg waren maar omdat het buiten aan het sneeuwen was en wij in al ons enthousiasme vergeten waren om winterkleren in te pakken.

Op dunne canvasschoenen, drie lagen t-shirts, twee truien en een boxer met extra lange pijpen mochten wij beginnen met een prachtige bergafdaling. De heenweg hebben wij per kabelbaan afgelegd waarna we, voorafgaande aan de afdaling, eerst nog even een snelle blik mochten werpen op het dal dat ergens tussen de mist en sneeuwbuien verscholen moest liggen. Aangezien we elkaar op één meter afstand nauwelijks konden zien en wij onze knieën niet stil tegen elkaar aan konden houden sommeerde wij onze Chinese reisleidster tot enige spoed met het begin van de afdaling. Hierop werd een vlaggetje tevoorschijn gehaald, verstilde haar megafoongetetter en werd de trip aangevangen. Onderweg passeerde wij planten, tegels en een enkele chinees prieeltje, geen van dit alles kon ons de kou doen vergeten. Gelukkig bracht beweging enige verlichting maar na deze eerste horde op weg naar het Terracotta Army wisten wij waarom deze activiteit niet is opgenomen in de Lonely Planet van China.

Horde twee bestond uit een ondergronds mausoleum van een Chinese keizer die ergens in één van de dynastieën de scepter zwaaide. De plastic artefacten leken ons niet geheel authentiek en ook ontbrak er ondertiteling uit de megafoon van onze reisleidster. Maar gegeven het feit dat dit een binnenactiviteit was zou het ons moeten behagen. Echter Chinezen weigeren stelselmatig om de verwarming aan te zetten waardoor de eerste frostbite verschijnselen een feit begonnen te worden. Toen bleek dat het mausoleum zelf ook niet authentiek was (die lag een aantal kilometers verderop), hebben wij flinke moeite moeten doen om de motivatie te bewaren. Hopend op een spannende derde horde begaven wij ons met afgestorven tenen terug naar de bus.

Horde drie, een soort begraafplaats, bracht evenals de lunch niet de ‘wow' factor waarop we hadden gehoopt. Gelukkig stond hierna het Terracotta Army op het programma. Vol verwachting begaven wij ons door de vele security checks, waar eens Poetin en Clinton ons voorgingen. Na de checks belandde wij op een enorm plein dat werd omringd door vier grote betonnen gebouwen die veel weg hadden van enorme vliegtuighangars. Het Terracotta Army bevindt zich in twee van de vier complexen maar eigenlijk is er maar één gebouw echt de moeite waard. In ‘pit number one' bevindt zich het belangrijkste en aanzienlijkste deel van de collectie strijders van klei. Ondanks de kou, die inmiddels in onze botten was gaan zitten, was dit een indrukwekkend spektakel. Vanuit de opgraafplaats werden wij bij binnenkomst aangestaard door enkele duizenden strijders waarvan geen enkele hetzelfde schijnt te zijn. Dit laatste feit deed ons vermoeden dat het dan vast geen Chinese strijders zijn geweest aangezien Chinezen allemaal op elkaar lijken.

Na het schieten van enkele honderden kiekjes haakten wij ons los van de groep en begaven wij ons terug naar de bus die geparkeerd stond naast een warme Kentucky Fried Chicken. Hier konden wij ons nog even snel opwarmen aan een heerlijk bakkie pleur en een warme Milo alvorens de bus verder vertrok naar een voormalig badhuis van een bekende Chinese generaal die na zijn vlucht uit China president van Taiwan werd. 's Avonds zijn wij nog eventjes snel uit eten geweest met onze tolk en hebben we onze 1e 'hotpot' ervaring gehad: een soort fondue- pan waar je van alles en nog wat in mikt alleen dan in Chinese style. Het bed trok sterker dan de maag waardoor we dit kort hebben gehouden. In ons warme bed besloten wij dat de trip zeker de moeite waar was maar 'met de kennis van nu' zouden wij zeker voor optie twee (die zonder stops) kiezen.

De volgende dag mochten wij onze backpacks weer inpakken en vervolgden wij onze weg richting het weeshuis in Houma. Deze trip kostte ons een dikke 7 uur welke wij hebben besteed aan slapen en elkaar warm houden. Bij aankomst werden wij ontvangen door een ijzige snijdende wind die werd vergezeld door totale duisternis en enkele opdringerige taxichauffeurs. Gelukkig duurde het niet lang voordat ´the Boss´ ons kwam oppikken. The Boss alias Cheffie, in het echt genaamd father Duan, trakteerde ons op een Chinese maaltijd die wij, helaas, nooit meer zullen vergeten.

Onze eerste ‘dish' bestond uit ingekookt varkensvet met daarin stukjes varkenshuid. Het geheel zag eruit als een soort doorzichtige plakjes drilpudding met daarin een aantal wormen. Nou klaag ik niet graag over eten, evenmin ben ik een moeilijke eter maar dit ging zelfs mij wat ver. Ik besloot daarom geduldig af te wachten hoe Susanne het glibberige en glimmende brok vet naar binnen zou gaan werken, ik was benieuwd! Met haar chopsticks kon ze het brok gedrocht nauwelijks in bedwang houden, laat staan het naar haar mond brengen. Maar Susanne's manieren wonnen het van haar instinct zodat het stuk varkensvet zowaar haar keel in gleed. Tussen het ‘thank you very much, it's very nice' hoorde ik een aantal bijgeluiden die veel weg hadden van een zich omkerende maag in combinatie met de woorden ‘gadverdamme dit is goor'. Met enige angst en ontzag heb ik vervolgens drie van dat soort krengen naar binnen geplamuurd waarna ik ook de handdoek in de ring heb moeten gooien. Schijnbaar heeft mijn maag toch nog enkele principes.

Eventjes waren wij bang dat er meer van dergelijke gerechten op tafel gezet zouden worden. Dit bleek gelukkig niet het geval waardoor de rest van de maaltijd vlotjes verliep.

Na een laatste nacht in een hotel stond ons de uitdaging te wachten waarvoor wij gekomen waren, het weeshuis Xinjiang. In dit weeshuis bevinden zich vooral kinderen die zware of minder zware beperking hebben en die te vondeling gelegd zijn. In totaal zijn er circa 20 wezen in het weeshuis te vinden. Dat circa betekent niet dat er af en toe eentje kwijt raakt maar dat er door externe plaatsingen een wisseling is in het aantal bewoners.

Het weeshuis zelf is vanaf de straatkant nauwelijks te herkennen als weeshuis. Vanaf die zijde is het eerder een verlaten, bouwvallig, twee verdiepingtellend pand waarin onmogelijk een weeshuis gevestigd kan zijn. Wanneer men echter via de poort aan de achterzijde van het weeshuis terecht komt beginnen de contouren van een weeshuis zichtbaar te worden. Tussen bergen steenkool spelen enkele kinderen op een betonnen binnenplaats met een oude step en basketbal. De façade van het weeshuis wordt versierd door wapperende dekens die bedoeld zijn om de kou en wind uit de achterliggende kamers te houden. Het geheel oogt op het eerste aanzicht nogal grauw, primitief en deprimerend.

Onze tolk, welke vanaf dag één aan onze zijde is geweest, wijst ons de weg naar onze kamers zodat wij onze zware backpacks kunnen uitpakken. We komen terecht in een saai en kil hokje met twee aparte bedden die door het onderlinge hoogteverschil niet naast elkaar te zetten zijn. De komende zes maanden slapen wij dus apart! Susanne heeft in een oogwenk een bezem gevonden en begint direct met de grote voorjaarsschoonmaak. Ik buig mij ondertussen over mijn laptop die, door toedoen van een vriendelijk en lief Trojaans paardje van mijn zusje, is gesneuveld. Voor ik er erg in heb heeft Susanne de kamer omgetoverd in een waar paleis, alleen de jacuzzi ontbreekt nog. Met een stukje tape plakken wij de grootste kier tussen de muur en het raam af maar desondanks blijft de kou binnen sluipen. Vervolgens is de bedverdeling aan de beurt, wie van ons tweeën krijgt het minst harde bed. Ik blijk te winnen alhoewel ik geen enkel verschil voel tussen de bedden, beide missen een matras! We slapen op een harde plank met daarop slecht een dun kleedje, eventuele rugklachten moeten we maar op de koop toenemen.

De rest van het weeshuis is bouwkundig gezien niet veel beter dan onze kamer. Overal liggen betonnen vloeren die koud aanvoelen, her en der staan verouderde ledikanten en het tocht overal. Het verschil met een Nederlands weeshuis had niet groter kunnen zijn. Wat ons betreft is dat prima, we zijn hier immers niet heen gekomen om in een gespreid bedje te belanden. Vanuit ons pedagogisch en sociaal-culturele oogpunt scannen wij de situatie af om te zien waar én hoe wij een bijdrage kunnen gaan leveren. We pakken pen en papier, denken na over een SWOT -analyse, verwerpen deze HBO gedachte snel en ruilen de pen en het papier om voor een heerlijk ijskoud biertje! De SWOT komt later wel, nu eerst genieten!

Ohw....Tante, Ugg's zijn veredelde moonboots uit Australië waar je een kapitaal voor neer mag tellen!!

Voor diegene die zich geroepen voelen om ons overlevingspakket, brieven, Zweedse puzzles etc te sturen, hier is ons adres (s.v.p. duidelijk vermelden op de enveloppe dat de post voor ons bestemd is) en onze Chinese nummers:

The Eye Clinic and Orphanage of Houma and Xinjiang

Cheng Wang Lu Li Jiao Qiao

043000

Houma, Shanxi, China

Susanne: 008613467232126

Gjalt: 008613467232053

Metta

Ha lieve, moedige kanjers!
Hier een beetje warmte van een met moeite doorkomend lentezonnetje naar jullie toe gestuurd. Nog weinig, maar met de warmte van mijn hart en de bewondering voor jullie, scheelt dat al snel in de ergste kou.
Dat varkensvet .... brrrr... dat is voor mij als vegetarier helemaal om te griezelen. Dat jullie het naar binnen gekregen hebben.
En dan is daar het weeshuis met fee Susanne die jullie kamer tot een paleis heeft weten om te toveren, maar waar wel blijkt dat jullie helpende handen en goede ideeen vast van harte welkom zijn en je zeker het gevoel zult hebben daar niet voor niets te zijn.
Veel wijsheid, warmte, succes en liefs!
Knuffel,
Metta

Mart

Aan het einde van jullie verhaal over varkensvet en afschuwelijke bedden tref ik, ironisch genoeg, een Wehkampreclame aan over een superaanbieding van een boxspring, met allerlei matrassen erbij. Die gun ik jullie van harte na dit verhaal! Ik bewonder jullie en hoop dat jullie iets kunnen bereiken in die deprimerende toestanden. Stuur me gauw de begroting!

Nel van Ziel

Ondanks alle kou is het wel een super ervaring.!! Naar buiten kijkend hier heeft de aanblik niet veel nieuwe prikkels. Geniet er met volle teugen van

Sacha Veldhuis

Hey Gjalt en Susanne, Al zoveel verhalen over jullie gehoord maar elkaar nog nooit ontmoet. Nu overladen jullie mij met prachtige reisverhalen. Vind het super wat jullie aan het doen zijn en ik zou zo graag wat willen meehelpen financieel gezien. Als alle volgers van jullie maar € 10 doneren kunnen jullie zoveel leuke dingen kopen. Bijvoorbeeld een leuke schommel, matrasjes, knuffels, een voetbal met een doel. Nou is geld geven natuurlijk wel een hele westerse oplossing en kom je er erg makkelijk vanaf maar ik weet dan wel dat het aankomt op een goede bestemming. Ik wens jullie heel veel plezier.

Linda Smits

Na jullie prachtige verhaal te hebben gelezen, denk ik dat je Leerdam niet mist Gjalt, maar ik jou WEL!!!
Super leuk om te lezen welke belevenissen jullie meemaken op jullie reis.
Ik vind het stoer dat je varkensdrek eet Gjalt, tis weer eens wat anders dan pizza! ;-)
x Linda

Floris

Krijg ik een eerste mailtje, blijk ik al achter te lopen. Maar een snelle inhaalrace leert dat jullie al weer het nodige hebben meegemaakt. Heel veel succes, en dat apart slapen geloven wij natuurlijk niet hier he! Ciao

Trojaans Paard

Toch wel opmerkelijk hoeveel vader en zoon op elkaar lijken. Altijd anderen de schuld geven als de computer crasht.....
Succes met je houten plank ;)

Annelous

Heej Suus en Gjalt!!

Leuk om weer wat van jullie te horen!! Wat jammer dat het zo koud is zeg!! dat wordt de komende maanden toch wel wat minder mag ik hopen?? Gaaf dat jullie het terracota leger hebben gezien, maar iets minder met al die koude stops vooraf haha!!

Respect dat jullie die varkenshuid met varkensvet hebben opgegeten, dat zie ik mezelf nog niet zo gauw doen haha!!

Nou heel veel succes en plezier bij het weeshuis!!! Have fun met alle kiddo's en natuurlijk met the boss alias cheffie, haha te mooi!!

en een SWOT- Analyse... haha hoe herkenbaar als mede HBO-er!! ;)

Enjoy!!!

liefs Annelous

Mart

Hé, Trojaans Paard!! Ik meen mij te herinneren dat tamelijk onlangs Trojaans Paard mopperend over de huishoudbeurs liep en mompelde dat ze eigenlijk op haar vader leek!!!

miranda

hoi!! jullie hebben al veel gedaan zeg!! (ik heb net alle verhaaltjes gelezen..). klinkt allemaal heel gaaf! al heb ik wel respect voor varkenshuid/vet eten en op een harde plank slapen! nou succes met de swot-analyse en veel plezier de komende dagen!

caitlynn en logan

dag lieve oom gjalt en tante susanne

wat een verhalen alweer, ik ben echt trots op jullie dat jullie ondanks de kou en ontberingen het volhouden om positief te denken aan wat jullie willen doen daar. Ik mis nog wel in het verhaal dat jullie maar 1 keer in de drie dagen mogen douchen hahahaha, wij gaan vanavond weer heerlijk samen in bad.

veel liefs caitlynn en logan

Rob

Mijn goeie god! Wat een die-hards zijn jullie. Jullie hebben geen jaccuzi op het dakterras zoals in Rio kan ik hieruit opmaken?

Bonaire gaat wel qua temperatuur. Jullie kunnen dus best een deken van mij lenen mocht dat nodig zijn! Mochten jullie trouwens (zoals aangehaald door Sacha) iets op willen gaan zetten om het pand wat op te knappen met speelgoed e.d. dan hoor ik het wel. Ik ben voor!

Tante Es

Susanne ploeterend jullie kamertje schoon maken en Gjalt achter de laptop? Niks veranderd hoor ik en errug herkenbaar...!:)
Mooie verhalen, nu al, veel plezier en geniet ervan. Jammer dat we vooraf niet even verhalen konden uitwisselen, moet maar wachten tot september dan.
Caroline

Marloes

R-E-S-P-E-C-T!!!
voor wat julie doen daar! echt super! Wat een schattige kindjes :). Ik hoop dat jullie wel heelhuids thuiskomen, dat juliie niet arbeidsongeschikt zijn omdat jullie ruggen kapot zijn en dat jullie niet dood vriezen, of jullie darmen het allersmerigste eten wat ik ooit heb gezien niet kaopt maakt.
Wat een land!

Heel veel succes en plezier daar nog, kijk uit naar het volgende verhaal/serie foto's.

Kus Loes

Mart en Cis

Tot tranens toe bewogen door de verhalen hebben we een hulppakket samengesteld. Eten, puzzelboekjes, deodorant, tijdschrift, snoepjes en koekjes. En ook softwareprogramma's voor de vastgelopen laptop. Ontwikkelingshulp is DUUR! € 34,50 voor een postzegel!!

Suus

Lieverds!

Ik kreeg serieus kippevel toen ik die foto van dat varkensvlees zag.. gadver!
Wel super leuk die fotos van de kinderen daar.. zo te zien hebben jullie het naar je zin!
Wat betreft die SWOT analyse... naar mijn mening kun je toch beter overgaan op reflecteren.. want je weet het; reflecteren de basis! aldus Mirjam Groen. Wil je dat ik die opstuur;) Misschien voor Gjalt een leuk leesboek?

Veel plezierr!

kus